Burgemeester Hiemstra van Aa en Hunze onthult samen met enkele leerlingen de naam van de school. (foto: Persbureau Drenthe)
Burgemeester Hiemstra van Aa en Hunze onthult samen met enkele leerlingen de naam van de school. (foto: Persbureau Drenthe)

Basisschool voor Oekraïense kinderen feestelijk geopend in Papenvoort

Algemeen

PAPENVOORT - De gemeente Aa en Hunze heeft donderdagmiddag op feestelijke wijze de school op de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Papenvoort geopend. 

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra onthulde samen met de kinderen en de bestuurders van CKC en Stichting PrimAH het naambord van de school: Kindcentrum Papenvoort. De school is ondergebracht in een van de gebouwen op het terrein van Yorneo, waar de opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen is ingericht door de gemeente. Momenteel zijn er vijftien leerlingen in de basisschoolleeftijd, maar de verwachting is dat er de komende weken meer leerlingen zullen volgen. ,,Niet alleen vluchtelingen die nog aankomen in de gemeente, maar bijvoorbeeld ook kinderen die al door inwoners van de gemeente in huis zijn opgenomen kunnen hier naartoe. Maar die keuze ligt bij hen’’, zegt een woordvoerster. Er is mogelijkheid om de school eventueel uit te breiden naar zeventig leerlingen. Er wordt les gegeven in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

De opening werd voorafgegaan door een optreden van de leerlingen, die op de muziek van het Oekraïense volkslied een dans hadden ingestudeerd en een lied zongen, begeleid op gitaar. Schooldirectrice Marike Vast liet weten trots te zijn op wat er in korte tijd is neergezet. Ook de burgemeester was vol lof: ,,Dankzij de inspanningen van velen is deze kantoorruimte omgetoverd tot een school, waar de leerlingen gepast onderwijs kunnen krijgen door een nauwe samenwerking tussen CKC en PrimAH. De afgelopen weken hebben de kinderen alvast kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving via muziek. cultuur, sport en spel. Ik wil iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan de renovatie, de realisatie van de school en ervoor gezorgd heeft dat de kinderen een warm welkom hebben gekregen. Het is mooi om te zien hoe betrokken iedereen is.’’