De Broekstreek is de afgelopen maanden voorzien van diverse inheemse planten. (Eigen foto)
De Broekstreek is de afgelopen maanden voorzien van diverse inheemse planten. (Eigen foto)

Groene Dorpen De Broekstreek in de race voor Gouden Pit

Algemeen

EKEHAAR - Het project Groene Dorpen De Broekstreek maakt kans op de Gouden Pit van Nederland. 

Het project heeft van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij de provinciale voorronde gewonnen met de titel Kern met Pit 2021 en is trofeewinnaar van de provincie Drenthe. Nu is het project in de race voor de landelijke Gouden Pit-trofee. 

In de Broekstreek - die bestaat uit de dorpen Ekehaar, Amen, Eldersloo, Eleveld en Geelbroek, aangevuld met Nijlande - is het resultaat van het project zichtbaar. Op een cultuurhistorisch verantwoorde wijze zijn de dorpen in het Nationaal Park Drentsche Aa met inzet van de inwoners vergroend. Door de aanplant van hagen, singels, erf- en hoogstamfruitbomen in tuinen en erven is de kwaliteit het landschap versterkt en is de toekomstwaarde vergroot. Inheemse soorten die hier van nature goed gedijen zijn geplant in een stijl die past bij het landschap. De ruim veertig deelnemers hebben geïnvesteerd in groen en kennis door het volgen van een plantinstructie en een snoeicursus.

Wie het project een warm hart toedraagt en Drenthe de Gouden Pit gunt, kan via www.kernmetpit.nl stemmen op het project van Groene Dorpen De Broekstreek. Stemmen kan tussen 3 en 20 juni. Op 25 juni presenteert Drenthe zich op de landelijke Kern met Pit-manifestatie in Amersfoort en wordt de winnaar bekend gemaakt.