Engerlingen richten schade aan aan de sportvelden in Rolde en Eext.
Engerlingen richten schade aan aan de sportvelden in Rolde en Eext.

Tweede uitbraak engerlingen in Rolde en Eext

Algemeen

AA EN HUNZE – Enkele sportvelden in de gemeente Aa en Hunze hebben te maken met een tweede uitbraak van engerlingen.

Engerlingen zijn ondergronds levende larven van kevers die tot de familie van de bladsprietkevers, zoals de larven van de meikever, sallandkever, rozenkever, snuitkever en de junikever. Engerlingen richten schade aan planten aan doordat ze de wortels en andere ondergrondse delen van planten aanvreten. Vooral in de periode tussen juli en september kan dit erg veel schade aanrichten aan de sportvelden. 

,,Wij hebben nauw contact met Biocontrol over de aanpak en bestrijding hiervan”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Op dit moment is het in het hele noorden erg druk met de bestrijding hiervan. Sportpark Boerbos in Rolde heeft momenteel last van engerlingen die schade aanrichten. We monitoren dit nauwgezet. Bij de voetbalvereniging Eext hebben wij het trainingsveld ontdaan van de grasmat en wordt deze binnenkort weer ingezaaid. Het hoofdveld aan de Jan Oostingweg gaan wij zo goed mogelijk herstellen, zodat de competitiewedstrijden gespeeld kunnen worden, dit doen we in goed overleg met de club.”

De bestrijding van de engerlingen wordt met aaltjes gedaan die in de grond geïnjecteerd worden. Deze parasiet gaat op zoek naar de engerlingen om er eitjes in te leggen. 

,,De velden zo nat mogelijk houden door middel van beregenen is het enige wat op dit moment helpt om een verdere uitbraak te voorkomen, omdat de engerlingen niet houden van water en vooral gedijen in droge grond. Dit is echter een hele opgave voor veel clubs omdat dit beregenen veelal handmatig gebeurd.”