Burgemeester Anno Wietze Hiemstra: ,,Verbinding maken gaat over het overbruggen van verschillen."
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra: ,,Verbinding maken gaat over het overbruggen van verschillen." (Foto: Herman van Oost)

Herfstige nieuwjaarsreceptie in teken van zomer en verbinding

Algemeen

ANNEN – De Gemeente Aa en Hunze hield afgelopen vrijdag een nieuwjaarsreceptie met als thema Zomer. Dit viel enigszins in het water, omdat de herfst al voorzichtig werd ingezet en de regen met bakken uit de hemel viel. Het was even spannend of de tent op de brink in Annen wel een geschikte locatie was, omdat in de middag nog een weerswaarschuwing van storm en regen werd afgegeven. De storm viel mee. De regen was er wel en kletterde op het tentdoek en hinderde wel de speech van burgemeester Anno Wietze Hiemstra die zich moeilijk verstaanbaar kon maken.

De gemeente koos ervoor om aan het eind van de zomer een nieuwjaarsreceptie omdat de afgelopen jaren deze niet op de traditionele wijze door kon gaan wegens corona. Daarom was naast Zomer, waardoor de feesttent zomers aangekleed was, Verbinding een ander thema. Anno Wietze Hiemstra heette de aanwezigen welkom en was blij dat men elkaar op deze wijze weer kon ontmoeten. Hij heette vooral de nieuwe inwoners van Aa en Hunze welkom. ,,Blijf de gemeente ontdekken. Dat doe ikzelf ook. Ik woon hier sinds 2017 en ben sinds 2019 burgemeester, maar ik ontdek nog steeds nieuwe dingen. De dorpen, bedrijven, organisaties, monumenten, natuur en inwoners: ze blijven me keer op keer positief verbazen.”

Zorgen
De burgemeester had zich de afgelopen jaren zorgen gemaakt. ,,De grote uitdagingen in recente jaren hebben de samenleving steeds vaker op scherp gezet. Of de discussie nu over het coronabeleid, de opvang van asielzoekers, stijgende prijzen, het klimaat, rijk of arm of het stikstofdebat gaat: de tegenstellingen worden groter, de nuance lijkt te verdwijnen. Er wordt vaak niet constructief meer met elkaar gediscussieerd. De extreme uitingen gaan bovendien gepaard met negatieve gevoelens over mensen die een andere opvatting hebben. Met name op sociale media wordt alles platgeslagen. Het is zwart of wit, goed of fout. De dreiging die daar in zit, is dat mensen langzaam maar zeker uit elkaar drijven.”

Verbinding
Toch zag Hiemstra de afgelopen jaren ook – en eigenlijk veel vaker – de andere kant van de medaille. ,,Corona blies het naoberschap nieuw leven in. Heel veel inwoners zetten zich belangeloos in voor andere inwoners of voor organisaties of verenigingen. Aan de ene kant dreigen we steeds verder uit elkaar te drijven, aan de andere kant brengen de grote uitdagingen van deze tijd ons dichter bij elkaar. Het is aan ons om te kiezen waar we voor willen gaan. Ik zou het wel weten. Ik denk dat de sleutel voor die keuze verbinding is. Verbinding maken gaat over het overbruggen van verschillen. Zeker in een diverse samenleving is dat belangrijk.”

Naoberschap
De burgervader was blij dat de inwoners na corona de handschoen weer hebben opgepakt om allerlei activiteiten te organiseren. ,,En dit ondanks dat verenigingen, organisaties en stichtingen moeite hebben om weer genoeg mensen te vinden die de handschoen oppakken. Het draagt ontegenzeggelijk bij aan de verbinding binnen onze dorpen en kernen. Ik wil u daarvoor een groot compliment maken. Het zorgt voor de leefbaarheid, sociale binding en geeft kleur en smaak aan het leven in een dorp of kern.”

25 jaar Aa en Hunze
Vervolgens keek Hiemstra nog even vooruit naar het jaar 2023, het jaar waarin de Gemeente Aa en Hunze 25 jaar bestaat. ,,In dit jubileumjaar gaan we ook de verbinding zoeken op een bijzondere manier. Samen met alle dorpen en kernen willen we bouwen aan een kunstwerk. In dit kunstwerk willen we terugblikken op de afgelopen 25 jaar, vooruitkijken naar de komende 25 jaar, maar vooral ook op zoek gaan naar wat Aa en Hunze nou zo bijzonder maakt. Het idee is dat dit kunstwerk wordt gevuld met input van inwoners. Iedereen kan er dus aan bijdragen. Precieze plannen delen we binnenkort, maar het belooft een bijzonder project te gaan worden.”

Ontmoeting
Vervolgens hield Jan Germs een mooi verhaal over de verschillen van het veen en het zand, maar kwam aan het eind tot de conclusie dat er ook genoeg was dat de inwoners samen verbindt. De aanwezige inwoners konden elkaar vervolgens ontmoeten. De gemeente hielp met het leggen van contacten, omdat iedereen de eerste letter van zijn eigen woonplaats opgespeld had gekregen. Dat zorgde voor de eerste contacten. De aanwezigen werden tijdens de informele borrel muzikaal vermaakt door de 18-jarige Christy Boer uit Ekehaar. En bij het vertrek kregen ze een leuk memory-spel mee van de gemeente. Leuk om thuis te spelen tijdens kille winterse dagen.