Kijk uit met WhatsAppjes, maak niet direct geld over.
Kijk uit met WhatsAppjes, maak niet direct geld over. (Foto: Anete Lusina)

WhatsApp-fraude: ‘Het gevoel dat ze je mama noemen, vond ik heel erg’

Algemeen

ROLDE – De 76-jarige Agnes Sibom uit Rolde werd afgelopen via WhatsApp benaderd door haar dochter. Ze had problemen met haar telefoon en of haar moeder haar kon helpen. 

,,Hoi mam, hoe is het? Mijn telefoon is stuk. Ik moet een nieuwe. Kun je mij helpen?” Moeder Agnes reageerde net als anders en had een app-verkeer van 15 appjes met haar dochter. Tenminste dat dacht ze in eerste instantie. ,,De appjes waren zo lief en aardig. De toonzetting was net als die van mijn dochter, maar op een gegeven moment begon ik het toch te wantrouwen. Ze moest een nieuwe telefoon halen en vroeg om een voorschot. Ik dacht: ze heeft toch ook een man die kan haar toch ook helpen. Dus ik heb haar maar gebeld. Mijn dochter wist van niets en zei: Mama dit is bedrog.”

Agnes Sibom kan er nog niet over uit. ,,Wat ben je dan gemeen. Ze reageerden precies zoals mijn dochter. Het gevoel dat ze je mama noemen, dat vond ik heel erg. Ik had eerst niets in de gaten. Hoe kunnen ze op deze manier proberen om van mensen geld af te troggelen. Hoe laag kun je dan zijn.”

Agnes Sibom meldde het geval in de familie-app en kwam erachter dat haar zus hetzelfde is overkomen, maar dan met een bedrog-appje van haar zoon. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie. De inwoonster van Rolde is er niet ingetrapt, maar wil op deze manier mensen toch waarschuwen om goed uit te kijken en hier niet in te trappen en vooral geen geld over te maken.