AJ Plug: 'Ik heb de kanker 'Killer King' genoemd. Dat geeft toch aan wat ik doorgemaakt heb.' (Foto: Leo Gabriels).
AJ Plug: 'Ik heb de kanker 'Killer King' genoemd. Dat geeft toch aan wat ik doorgemaakt heb.' (Foto: Leo Gabriels).

AJ Plug: ‘Ik ben blij dat ik weer terug ben’

Algemeen

GROLLOO – Alexandra Jolanda Plug, beter bekent als AJ Plug, heeft de boel weer op de rit. Begin 2019 werd bij de blues- en rockzangeres uit Grolloo slokdarmkanker geconstateerd. Het kostte haar bijna het leven. Maar na chemotherapie, bestralingen en een operatie is de uit Katwijk aan Zee afkomstige zangers weer terug. De heftige periode is terug te vinden op haar nieuwste album Killer King. En sinds vorig jaar is ze ook weer terug te vinden op het podium met haar Killer King-tour. De 52-jarige zangers verzorgt tijdens deze tour op 5 maart een optreden in de kerk van Grolloo. ,,Ik ben blij dat ik weer terug ben.”

Door Henry Koops

De carrière van AJ Plug zat in de lift. Na het uitbrengen van haar debuutalbum Let Go Or Be Dragged in 2014 zette ze voet aan de grond in de blues-, rock- en rootsscene. Ze brengt in 2016 haar tweede album Chew Chew Chew uit die wederom ‘de hemel werd in geprezen’. De carrière van de uit Katwijk aan Zee afkomstige zangeres beland in een sneltreinvaart en ook de tweede cd van de stoere blondine oogst louter jubelende recensies. Begin mei 2018 komt ze met partner/gitarist Klaas Kuijt in Grolloo terecht in een oude bouwvallige boerderij. Plaatsgenoot Johan Derksen is fan en naast de optredens van haar eigen band toerde AJ Plug dan ook mee in Johan Derksens theatershow Johan Derksen keeps the Blues Alive. Daarnaast werd ze de chauffeur van Derksen, ze bracht hem naar de studio voor de uitzendingen van VI en ook weer naar huis.

Begin 2019 sloeg het noodlot toe en werd bij haar slotdarmkanker geconstateerd. ,,Ik kon het in het begin niet echt bevatten. Het kwam niet echt binnen. Ik kreeg ook direct morfinepleisters opgeplakt. Mede daardoor reageerde ik waarschijnlijk quasinonchalant van; je doet maar. Het drong niet echt tot mij door. Twee dagen later kwam de huisarts en die begon over euthanasie. Dan zit je thuis aan de keukentafel en denk je: waar heb je het over? De diagnose was nog niet eens gesteld. Daar moest ik nog twee weken op wachten. Maar je hebt kans op twee soorten kanker. De kanker die te behandelen is en de kanker die niet meer te behandelen is. Ik had een agressieve vorm. Door de medicijnen wordt je labieler en is het wel begrijpelijk dat de huisarts wil weten hoe je er in staat. Het wordt dan wel erg serieus. Maar toen hij weg was dacht ik: Ik ga niet dood! Ik her later ook nooit meer met hem over gesproken.”

Alexandra Plug ging het traject van chemokuren, bestraling en een operatie in. ,,Ik had de meeste last van de bestraling. Dat was echt pittig. De chemo vond ik meevallen, ik was er niet erg ziek van. Wat ik ook erg vervelend vond, was de sonde die ik in mijn neus kreeg. Ik was behoorlijk afgevallen en voor de operatie moest ik aansterken. Ik kreeg via de sonde voeding binnen. Dat voelde niet echt prettig aan”, blikt Alexandra terug. ,,Er is een stuk van mijn slokdarm verwijderd. Om dit op te vullen werd mijn maag opgerekt. Hierdoor kreeg je een soort pijp. En mijn maag werd een derde kleiner. Dat betekent dat je minder kunt eten. Ik heb mijn eetpatroon aan moeten passen. Vooral kleine beetjes eten. Uitproberen wat ik wel en niet kan verdragen.”

Voor een zangeres is de stem van groot belang. ,,Tijdens de operatie rommelen ze met je stembaden. De vraag is hoe dat afloopt. In het begin sloeg mijn stem vaak over. Ik moest daar mee leren omgaan. Ik heb nu weer onder controle. Mijn stem is wel veranderd. Sommige mensen zeggen zelfs dat mijn stem mooier is geworden. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel. Klaas zegt dat ik een mooie snik in mijn stem heb gekregen en vindt dat een aardige bijkomstigheid.” De chemo heeft ook de energie van de Nederlandse blies-rock-lady aangetast. ,,Ik sta niet meer zo te dansen op het podium zoals vroeger en vind het lekker om bij een ballad even op een barkruk te gaan zitten. Kan ik even tot rust komen.”

De herstelperiode viel midden in de coronaperiode en ook partner Klaas was ziek. Het stel maakte een heftige periode door. ,,Klaas heeft suikerziekte dat heeft invloed op zijn nieren en pancreas. Hij wacht op een donor. Dat was allemaal heel erg dubbel. Ook met corona moet ik nog steeds voorzichtig zijn. De chemo heeft mijn mild, nieren en hart aangetast. Ik ben veel vatbaarder voor infecties. We vergeten snel en al mijn enthousiasme ga ik met mensen op de foto. Dat is leuk, maar een paar dagen later voel ik mij grieperig. Ik moet erg voorzichtig zijn.”

De blues staat er om bekend hoe groter de ellende, hoe meer inspiratie de muzikant heeft. Toch moest dat bij AJ Plug van ver komen. ,,Op een gegeven moment wilde ik weer gaan schrijven, maar waar moest ik het over hebben. Er kwam niets bij mij boven. Ik had ook het gevoel dat het allemaal was meegevallen. Als ik dat vertelde dan zei Klaas: Nou, nou. Ik had het weggestopt en onvoldoende verwerkt. Ik heb tijdens mijn ziekte ook veel niet meegekregen. Langzaam kwam het weer bij mij binnen en ben ik erover gaan schrijven. Dat heeft mij enorm geholpen bij de verwerking.” 

Het verwerkingsproces leidde tot een nieuw album: Killer King. ,,De plaat is erg goed ontvangen. Mensen halen er erg veel positiviteit uit. Veel mensen hebben iemand door kanker verloren. Op de tour zie ik ook regelmatig mensen met traantjes. En dan besef je ook dat niet iedereen geluk heeft gehad. Ik ben er nog en heb dus enorm veel geluk gehad.”

De titelsong Killer King heeft voor Sandra toch de meeste betekenis. ,,Ik heb de kanker Killer King genoemd. Dat geeft toch aan wat ik doorgemaakt heb. De kanker vreet je op van binnen. De dood was dichtbij Dat nummer zegt het het meest..”

AJ Plug kijkt uit naar het concert in Grolloo. Ze koos voor de kerk, omdat haar programma niet geschikt is voor het danszalencircuit, waar het publiek bierdrinkend staat te keuvelen. De zangeres wil het vooral intiem houden met een luisterend publiek. ,,Ik kan naast het muziek maken ook mijn verhaal doen. Daarom ga ik na de zomer ook het theater in. De agent van Johan Derksen theatertour vroeg mij waarom ik mijn verhaal niet in het theater ging vertellen. Dat ga ik dus doen.”

De naam van Derksen valt. ,,Hij heeft heel veel voor ons betekent. En ook zijn vrouw Isabel stond altijd voor ons klaar. Als Johan er niet was en ik midden in de nacht naar het ziekenhuis moest, dan gooide zij de hond in de auto en stond even later met de auto voor de deur. Zij zijn erg belangrijk voor ons geweest. Maar ook de inwoners van Grolloo hebben ons enorm geholpen. Dat is het voordeel van en dorp. Ik heb begrepen dat de inwoners van het dorp naar het concert komen. Dan kan ik ze in de kerk mooi bedanken.”