Wethouder Bas Luinge houdt in het Ravijn een toespraak tijden de opening van Hamerlanden 3.0.
Wethouder Bas Luinge houdt in het Ravijn een toespraak tijden de opening van Hamerlanden 3.0. (Foto: Herman van Oost)

Wandelroute Hamerlanden 3.0 feestelijk geopend

Algemeen

KOSTVLIES – De Hamerlandenroute 3.0 is zaterdag officieel door wethouder Bas Luinge geopend. Hij onthulde een bodemprofiel in Het Ravijn bij Gasselte. De bezoekers hieven vervolgen en glas prosecco voor een toost.

Vier organisaties hebben de handen ineengeslagen om het initiatief van Vereniging Hamerlanden verder te ontwikkelen. De vereniging ontwikkelde een wandelroute van 6,7 kilometer rond het Zandgat bij Kostvlies. De vereniging heeft de route verder ontwikkeld met De Hondsrug Unesco Global Geopark, Vrienden van de Semslanden en het Hunebedcentrum. Samen hebben ze de transitie van Hamerlanden 2.0 naar Hamerlanden 3.0 gerealiseerd.

,,Er is geen kloof tussen willen en kunnen’’, volgens Hans Haerkens , voorzitter van Vereniging Hamerlanden. ,,We weten wel van aanpakken en zijn daarom de samenwerking aangegaan met drie andere partijen. Op meerdere fronten is de vereniging actief om de omgeving mooier te maken en verbindingen te leggen tussen bewoners, natuurbeheerders, overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Dat past ook bij het motto van de vereniging: In de benen komen voor de natuur en de buurt - in die volgorde.’’

Het resultaat van de Hamerlandenroute 3.0 werd op zaterdag feestelijk aan de gemeenschap getoond. Vele nieuwe elementen maken het lopen van de route tot een ware belevenis voor jong en oud; interactief, educatief en verrassend. Als klap op de vuurpijl is Het Ravijn, een onderdeel van de route, benoemd tot hotspot van het Geopark. ,,Het is een bijzondere plek, omdat op deze locatie meer dan 100 jaar geleden met de schep - letterlijk- een weg door de Hondsrug is gegraven. De spoorlocomotief kon anders de ‘steile’ helling van de Hondsrug niet aan.’, aldus Leo Bouwmeester van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

De Hamerlandenroute 3.0 is volgens de voorzitter een bijzonder mooie route die al meanderend de ware schoonheid van de Hondsrug openbaart. ,,Een route bovendien die het afwisselende landschap en haar kleurrijke geschiedenis die teruggaat tot de ijstijden in volle pracht onthult. De route is gecomplementeerd met een nieuw bodemprofiel en zwerfkeien. Daar zijn volgen keienkenner Harry Huisman van het Hunebedcentrum hele bijzondere exemplaren bij. Langs de route staan nieuwe opvallende informatiedragers. En ook de vernieuwde app heeft de route nog toegankelijker gemaakt voor jong en oud. Verder hebben we een brochure, een dronefilm en een quiz gemaakt.” De quiz leert onder meer waar de namen Hamerlanden, Kostvlies en De Wiemel vandaan komen.