Nabestaanden leggen een bloemstuk bij het net onthulde Herinneringsmonument van Annen.
Nabestaanden leggen een bloemstuk bij het net onthulde Herinneringsmonument van Annen. (Foto: Henry Koops)

Monument Annen omarmt de vrijheid en gedenkt de offers

Algemeen

ANNEN – De Canadese tanks reden op 13 april 1945 het dorp Annen binnen. Twintig tanks stopten voor de kruidenierszaak, waar nu Café de Grutter staat. De overige Canadese tanks verzamelden zich op de Brink. Gé Amoureus was, dochter van de kruidenier. ,,De inwoners stroomden naar de Brink. Ze plukten narcissen uit de tuinen en de bevrijders werden overladen met bloemen. Overal verschenen vlaggen, die we tijden niet hadden gezien. Je werd overmand door een bijzonder gevoel. Een gevoel dat met woorden niet is te beschrijven. Het gevoel van vrijheid.”

Omarm de vrijheid is ook het motto van het herinneringsmonument dat donderdag in Annen werd onthuld. Het dorp Annen heeft na 78 jaar nu een eigen herinneringsmonument. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra stipte in zijn toespraak de actualiteit aan door aan te geven dat we gezien de oorlog in Oekraïne moeten blijven werken aan de vrijheid. Daarnaast blikt hij naar het verleden en de omstandigheden waarom het zo lang heeft geduurd, dat dit monument er kwam. In Annen was tijdens de oorlog een grote NSB-aanhang, die grote verdeeldheid in het dorp bracht. ,,De scheur in de steen geeft het litteken en de pijn aan die deze verdeeldheid in het dorp heeft veroorzaakt. De symboliek vertelt de geschiedenis, maar het monument geeft ook een blik naar de toekomst, waarin we moeten blijven werken aan de vrijheid.”

Op het monument staan ook de namen van zes inwoners uit Annen die door de gevolgen van oorlog zijn omgekomen. Hun namen staan op de sokkel onder de tekst: Gedenk de offers. ,,Hun namen worden genoemd. Dat wordt tastbaar door dit monument. Maar ook hun verhalen moeten we blijven vertellen”, zegt Hiemstra. ,,Zo gedenken we de offers en omarmen we de vrijheid.”

Wim Meijer sprak namens de nabestaanden. ,,Trientje Soegies was de tante van mijn moeder. Ze is op 14 april 1944 overleden. Rond deze dag werd het altijd stil bij ons in huis. Mijn moeder pikte altijd een traantje weg om het grote verlies van haar tante.” De verhalen achter de namen op de sokkel van het monument zijn volgens Meijer verschillend. ,,De overeenkomst is dat het allemaal jonge inwoners uit Annen zijn vol met verwachtingen. Aan deze verwachtingen zijn door de wrede oorlog een einde gekomen. Het is mooi dat we deze zes mensen niet zijn vergeten. Mijn moeder zou heel dankbaar geweest zijn, met deze plek waar je naar toe zou kunnen om het familielid waarvan je gehouden hebt te kunnen herdenken. Deze gevoelens leven ook bij andere nabestaanden. Weemoed en herinnering gaan nooit voorbij. Het is mooi dat we deze zes offers op deze manier kunnen gedenken. Het is tevens een boodschap van verbinding met de toekomst.”

Na de onthulling van het monument werden bloemen gelegd door de nabestaanden. Hindrik Redeker is blij met het monument. Hij is vernoemd naar zijn oom wiens naam ook op de sokkel staat. ,,Ik zou eerst Gerrit heten, net als mijn opa, maar als eerbetoon aan mijn oom hebben ze mij Hindrik genoemd. Gerrit is mijn tweede naam. Ik moest op 4 mei altijd aan mijn oom denken. In het begin begreep ik dat nooit, ik had hem nooit gekend. Bij ons thuis werd er veel aandacht aan hem geschonken. Ik werd veel met hem vergeleken. Als ik iets fout deed, werd verteld hoe oom Hinnie zoiets zou hebben gedaan. Mijn opa en vader vonden het maar niets dat Annen geen eigen monument had, terwijl bijvoorbeeld Eext wel een oorlogsmonument heeft. Mijn opa en oma zouden het geweldig hebben gevonden dat dit monument er nu eindelijk is.”

Hendrik Veenhof uit Gieten is ook blij met het monument. ,,Hier hebben we vijftien jaar voor gevochten”, zegt hij. ,,Arend Kors is de oom van mijn vrouw. In mijn schoonfamilie was ook verdeeldheid. Er werd niet over gesproken, maar er was wel wederzijds respect. Ik heb mij in het verhaal van Arend Kors verdiept en het is mooi dat een eenvoudige boerenzoon het schopte tot Sergeant Eerste klas. Het is triest dat hij overleden is door de ontberingen die hij moest meemaken in krijgsgevangenschap en zijn werkzaamheden aan de beruchte Birma-spoorlijn. Het is mooi dat hij hier nu wordt herdacht.”

Nadat de nabestaanden het monument hadden bewonderd, konden ook andere aanwezigen het monument van dichtbij bezichtigen. Men vond het een mooi monument. ,,Annen mag trots zijn op zo’n mooi monument”, aldus een van de aanwezigen.

https://www.schakel.info/nieuws/algemeen/61685/herdenkingsmonument-annen-gedenk-de-offers of https://www.schakel.info/nieuws/algemeen/58863/annen-krijgt-na-78-jaar-herdenkingsmonument

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra onthult het monument 'Omarm de vrijheid' in Annen.
Nabestaanden en genodigden tijdens de onthulling van het herdenkingsmonument.
Wim Meijer houdt een toespraak namens de nabestaanden.
Gé Amoureus haalt herinneringen op uit de Tweede Wereldoorlog.
Het monument na een ontwerp van Albert Rademakers.
De sokkel met de namen van de zes inwoners die omkwamen in de oorlog.
Bloemstukken voor de oorlogsslachtoffers.