De parkeerproblematiek aan de Oudemolenseweg in Gasteren.
De parkeerproblematiek aan de Oudemolenseweg in Gasteren. (Foto: Dorpsbelangen Gasteren)

Gehele bebouwde kom Gasteren wordt 30 kilometerzone

Algemeen

GASTEREN – De gehele bebouwde kom van Gasteren wordt binnenkort een 30 kilometerzone. Dat heeft het college van de gemeente Aa en Hunze besloten op verzoek van de inwoners. 

Het initiatief om de zone aan te passen ontstond tijdens de algemene ledenvergadering van Dorpsbelangen in 2022. ,,Een medewerker van Aa en Hunze besprak toen de verkeerssituatie in het dorp. Toen ontstond het idee om de snelheid binnen de gehele bebouwde kom in te perken’, zegt voorzitter Gert Hilbolling van Dorpsbelangen. ,,De verkeersintensiteit in het dorp neemt toe. Steeds meer toeristen en recreanten komen naar het Nationaal Park Drentsche Aa en weten ons dorp ook te vinden. Hierdoor zijn er ook meer fietsers en wandelaars in het dorp. 50 kilometer per uur is dan veel te hard. Het is veel veiliger om 30 kilometer per uur te rijden binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom gaan de fietsers het fietspad op, maar in het dorp rijden ze op de weg. Dat geldt ook voor schoolgaande kinderen. Het is veiliger om dan de snelheid te matigen.”

De verkeerscommissie hield contact met de gemeente en het college besloot vorige maand een verkeersbesluit te nemen om de snelheid aan te passen op de Gasterenseweg, de Brink, het Westeinde en het Oosteinde. De verkeersborden zullen binnenkort worden aangepast.

De verkeerscommissie vroeg ook aandacht voor de parkeerproblematiek langs de Oudemolenseweg. Aan deze weg, bij de glasbakken, zijn parkeerhavens. Maar steeds vaker wordt er ook wild geparkeerd aan de westkant van de weg. Dit leidt tot onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties. ,,De gemeente plaatst daarom binnenkort houten paaltjes om dit parkeren tegen te gaan”, zegt Hilbolling. ,,Het plaatsen van de paatjes heeft ook gevolgen voor het maaien van betreffende bermen. De strook tussen de paaltjes wordt niet langer meegenomen tijdens de intensieve maairondes. Hierdoor wordt het gras tussen de paaltjes langer dan het gras achter de paaltjes. Het bijmaaien rond de paaltjes vindt vervolgens een paar keer per jaar plaats.” 

De wijzigingen volgens het Verkeersbesluit van de gemeente Aa en Hunze.