Lijn 59 staat op de nominatie om te verdwijnen door bezuiniging bij het OV Bureau Groningen-Drenthe.
Lijn 59 staat op de nominatie om te verdwijnen door bezuiniging bij het OV Bureau Groningen-Drenthe. (Foto: Henry Koops)

Zorgen over leefbaarheid door verdwijnen buslijnen

Algemeen

AA EN HUNZE - De buslijnen 59 (Exloo - Borger - Drouwen - Gasselte – Gieten) en 77 (Gieten - De Hilte –Bareveld) dreigen door bezuinigingen bij het OV Bureau Groningen-Drenthe te verdwijnen. Ook de frequentie op andere lijnen zal worden teruggeschroefd. De PvdA-fractie maakt zich hierdoor zorgen over de leefbaarheid in de gemeente Aa en Hunze en is van mening dat er niet verder gesneden moet worden in het openbaar vervoer en vroeg het college van Aa en Hunze om een reactie. 

,,Wij vinden de beschikbaarheid van openbaar vervoer essentieel voor de leefbaarheid binnen de regio en onze gemeente en wij vinden dat met de aangekondigde verslechteringen die leefbaarheid in het gedrang komt”, reageert het college. ,,Het verontrust ons dat het ov- bureau de lijnen 59 en 77 op de lijst heeft staan die mogelijk vervallen bij verdere bezuinigingen. En het wegvallen van lijn 107 Stadskanaal – Zernike is een verlies voor het gebied rondom Annerveenschekanaal. De vermindering in het aantal ritten per uur voor Q-liner 300 en de vermindering van enkele ritten per uur voor Q-liner 310 zal leiden tot een afname van het aantal verbindingen tussen Groningen-Drenthe en de regio Aa en Hunze. De buslijnen zijn van belang voor de bereikbaarheid van onze gemeente en het wegvallen zal een impact hebben op de leefbaarheid van de regio. Dit is voor ons ook reden geweest om het openbaar vervoer in de landelijke gebieden nadrukkelijk een onderdeel te laten zijn van de compensatieplannen die aan het rijk zijn aangeboden ten behoeve van de ereschuld met betrekking tot de gaswinning in de regio.” 

Het college deelt de mening dat verslechteringen achterwege moet blijven. ,,Het onderwerp vervoersarmoede en bereikbaarheid van de landelijk gelegen gebieden zijn voor ons belangrijke onderwerpen. We steunen het idee om onderzoek te doen naar wat los van de kosten een behoorlijk basisniveau van het openbaar vervoer moet zijn voor de leefbaarheid in de regio. Ook zullen wij de Provincie Drenthe vragen te overwegen om lijnen, zoals 59 en 77, separaat te financieren. De Provincie Groningen doet dit voor een aantal lijnen met een lage kostendekking in Groningen.”