Havoleerlingen van het Dr. Nassaucollege maken kennis met creatieve techniek in het Techlab in Gieten.
Havoleerlingen van het Dr. Nassaucollege maken kennis met creatieve techniek in het Techlab in Gieten. (Foto: Henry Koops)

Techlab Gieten inspiratiebron voor werken met techniek

Algemeen

GIETEN - Het Techlab in een vleugel van het Dr. Nassaucollege in Gieten is donderdag officieel en feestelijk geopend door wethouder Nynke Houwing, statenlid Gert-Jan Schuinder, Jantinus Esschendal namens Stichting PrimAH, Birgit Schalkwijk en Annette Blaauw van Sterk Techniek Onderwijs. Hiermee is, na jaren intensieve voorbereiding en samenwerking, de vierde van in totaal vier Techlabs in de regio Assen-Beilen gerealiseerd. 

Daniël en Mees, twee leerlingen van het Dr. Nassau College Aa en Hunze, komen de hoek om gescheurd in een zelf-geassembleerde elektrische kart. Op een ludieke wijze brachten zij de sleutel met zich mee waarmee officieel de deuren van het Techlab Gieten konden worden geopend.

In een Techlab draait het om doen, ervaren en inspireren van en met techniek. ,,En dat heeft effect”, zegt projectleider Birgit Schalkwijk. ,,In het afgelopen schooljaar hebben al meer dan 4000 leerlingen van verschillende scholen uit de regio een workshop bezocht in één van de reeds geopende Techlabs in Beilen, Assen en Eelde. Tegelijkertijd merken we dat de vraag naar en de interesse in techniek begint toe te nemen. Op dit moment zijn de Techlabs zo ingericht dat leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de regio minimaal één dagdeel per jaar in een Techlab langs komen voor een praktische opdracht. Het is de bedoeling dat ook leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo minimaal twee dagdelen per jaar een Techlab bezoeken voor verdere verdieping. Omdat een Techlab een verzamelpunt is voor alle bedrijven in de regio die met welke vorm van techniek dan ook te maken hebben, wordt voor leerlingen ook sneller duidelijk wat je precies kunt met alle verschillende vormen van techniek. Ieder Techlab wordt ingericht met basismateriaal voor relatief eenvoudige technieken, met daarnaast een voor ieder Techlab specifieke aanvulling. In Gieten kan men terecht voor de meer kunstzinnige vormen van techniek.”

De Havoleerlingen Selena Nieboer en Maud Kruse zijn creatief bezig tijdens de opening. ,,We hebben al keer tijdens Girls Day een bezoek gebracht aan een Techlab. En ook op school hebben we informatie over dit Techlab ontvangen. We hebben tijdens een themadag hier een muur mogen beschilderen. Dus dat vinden we wel leuk om te doen.” Een toekomst in de techniek zit er voor de meiden niet in, want ze willen beide graag bij de politie, maar ook dan is enige kennis van techniek niet onbelangrijk. Even verderop zitten Gerben Bouwsma en Gijs Hiddema achter een computer. Zij zijn bezig met gamedesign. Beiden hoeven nog geen keus te maken, want ze moeten nog even verder met hun algemene opleiding, maar ze vinden het leuk om kennis te maken met deze vorm van techniek.

Op de website www.sto-regioassen.nl is meer informatie te vinden over alle verschillende projecten waar STO aan werkt, met het uiteindelijke doel om de instroom van studenten in technische mbo-opleidingen te vergroten door techniek tastbaarder te maken.

DaniËl en Mees komen op een zelf-geassembleerde elektrische kart aangescheurd
Z overhandigen de sleutel van het Techlab aan Birgit Schalkwijk.
Birgit Schalkwijk opent de deur van het Techlab.
Het confettikanon geeft een feestelijk tintje.