Wethouder Kiena ten Brink (rechts) geeft het startschot van het project Naoberschap Anloo. Links van de vlag voorzitter Jacqueline Steinmetz van Dorpsbelangen.
Wethouder Kiena ten Brink (rechts) geeft het startschot van het project Naoberschap Anloo. Links van de vlag voorzitter Jacqueline Steinmetz van Dorpsbelangen. (Foto: Saskia Jans)

Project Naoberschap Anloo is van start gegaan

Algemeen

ANLOO - Wethouder Kiena ten Brink heeft vrijdagmiddag het project Naoberschap Anloo afgetrapt. Het project is een initiatief van Vereniging Dorpsbelangen Anloo en bestaat uit twee onderdelen: Omzien naar Elkaar en Activiteiten in Anloo. 

Het initiatief ontstond na een onderzoek van studenten van NHL Stenden Hogeschool naar naoberschap in Anloo. Zij hielden eens stapel kaarten over waarop inwoners hadden aangegeven wel wat te willen betekenen voor het dorp en deden dat cadeau aan de Vereniging Dorpsbelangen Anloo. ,,We wisten eerst niet wat we er mee moesten, maar het was ook zonde om er niets mee te doen”, zegt voorzitter Jacqueline Steinmetz van Dorpsbelangen. ,,Inwoners hadden zich hierop aangemeld om iets te betekenen voor andere inwoners van het dorp. We moesten zien hoe we dit gingen vormgeven en zijn werkgroep gestart met en groepje vrijwilligers dat zich had aangemeld.”

Project Naoberschap gaat vooral om omzien naar elkaar. Een buurtgenoot even helpen die het moeilijk heeft. Het gaat dan om kleine klusjes. We willen ondernemers niet in de weg lopen. Dus gaan geen woningen schilderen of tuinen aanleggen. Maar als iemand zelf niet naar de dokter kan, kunnen ze ons bellen en dan gaat een vrijwilliger mee. Of even de hond uit laten als iemand ziek is. Of een pakketje wegbrengen. Kleine dingen, maar die groot kunnen zijn voor de ander”, legt Steinmetz uit. ,,Een kaartje kan soms al veel doen. Ik heb dat ervaren toen mijn man langere tijd ziek was en ik het zelf ook moeilijk had. Een blijk van medeleven doet dan heel veel.”

De werkgroep heeft ook contact gehad met welzijnsorganisatie Impuls. ,,Je denkt dat in een dorp als Anloo eenzaamheid niet voorkomt, maar volgens Impuls komt het elk dorp voor. De werkgroep heeft daarom coördinatoren ingesteld, wij noemen ze Keien, die de ogen en de oren van het dorp zijn. Zij kunnen aangeven of er iemand een bezoekje nodig heeft of dat er een bloemetje gestuurd moet worden naar iemand die langdurig ziek is. Inwoners kunnen dat ook melden. We hebben hiervoor een speciaal telefoonnummer ingesteld: 06-81164811. Daar kunnen de inwoners ook terecht die de hulp in willen schakelen van een vrijwilliger.”

Project Naoberschap heeft twee componenten. ,,We gaan ook leuke dingen doen in het kader van hoe gaan we elkaar ontmoeten? Voorzieningen als de buurtwinkel en het dorpscafé zijn verdwenen uit het dorp. Daarom gaan we activiteiten organiseren op de even vrijdagen in het Dorpshuis. Activiteiten in Anloo voor jong en oud. Koffiedrinken, scheikundeproefjes of spelletjesavonden. We hebben al een speciale spelletjestafel gekocht. Leuke activiteiten om met elkaar te doen. Om de jeugd ook te betrekken hebben we de fotowedstrijd Anloo ziet ingesteld. Inwoners kunnen een foto maken met hun telefoon en deze inzenden. De foto’s zullen we op de Facebookpagina publiceren. Zo hopen we zoveel mogelijk inwoners bij het project te betrekken.”

Meer informatie is verkrijgbaar via 06-81164811 of via Facebook.