Ruward Duinisveld legt aan voor de beslissende strafworp.
Ruward Duinisveld legt aan voor de beslissende strafworp. (Foto: Tim Barkhof)

Herhaling van horrorscenario blijft uit voor de heren van HV Unitas

Algemeen

ROLDE - Met de uitwedstrijd tegen Uni-verde in Kwintsheul nog scherp op het netvlies waren de mannen van De Lange Natuursteen Unitas erop gebrand om dat vlekje weg te werken. In de wedstrijd op 22 oktober liet HV Unitas een ruime voorsprong schieten en verloor schlemielig in de laatste seconde door een blauwe kaart en een strafworp. Coach Henk Smeenge had de afgelopen week zijn mannen gewaarschuwd om dit niet weer te laten gebeuren. De waarschuwingen waren echter aan dovemans oren gericht. Een kopie van de uitwedstrijd leek zich te gaan ontrollen in de Rolder Boerhoorn Arena.

Het opleidingsteam van eredivisionist Quintus bivakkeert met slechts zes gewonnen wedstrijden op de laatste plaats in de Eerste divisie. Met een overwinning zouden de wit-groenen zich boven de degradatiestreep kunnen werken en waren dan ook met een voltallige selectie afgereisd naar de Rolder Boerhoorn. Dat het de mannen van coach Saponjic menens was bleek wel uit het eerste deel van de eerste helft. Er ontspon zich een gelijk opgaande wedstrijd en van het verschil in de ranglijst was niet zoveel te merken. De defensie van HV Unitas werkte ontzettend hard en met veel energie. In de aanval wist Bart Lensen cirkelspeler Tinne ter Maat een aantal keren goed te bedienen en testte Martijn de Rijk het aluminium. Pas in het tweede deel van de eerste helft wist HV Unitas een gaatje van twee doelpunten te slaan. Camiel Lansink wist met een wonderschone strakke pass over 30 meter rechterhoek Sylvan Boer te bereiken en deze ‘knikte’ de bal feilloos achter de goalie van Uni-verde, 6-4. De Roldernaren waren in deze fase duidelijk de bovenliggende partij en met goed handbal liep de voorsprong uit naar 9 –5, maar onder aanvoering van een van de beste opbouwers van de Eerste divisie, Jari Boer, kwamen de gasten weer terug en konden de teams bij een stand van 13–11 de kleedkamers opzoeken.

HV Unitas kwam in de tweede helft uitstekend uit de startblokken. De defensie stond als een huis, afstandsschoten werden geblokt en gelegenheidskeeper Mathijs Rogier Meijer, die voor de overigens goed keepende Gerwin Berkepies inviel, maakte enkele knappe reddingen. Bart Lensen, Camiel Lansink en Rik Luinge zorgden ervoor dat de voorsprong werd uitgebouwd naar 20–14. Met nog 15 minuten te spelen lag Uni-verde op de rug en was klaar voor de slachtbank. Het liep echter anders. Er sloop een ongecontroleerdheid, overmoed en chaos in de Rolder formatie, een soort van gallery-play gecombineerd met risicovolle nonchalance. Tel daar de soms onnavolgbare beslissingen van het, normaliter goed fluitende, scheidrechtelijke duo Scherhage, bij op. De beslissingen zorgden voor veel onbegrip en chaos en had invloed op met name de kwaliteit van het aanvallende spel van de rood-blauwen. De gasten kwamen dichter en dichterbij. Met nog 4 minuten op de klok werd de gelijkmaker op 20-20 aangetekend en na weer een door de scheidsrechters onderbroken Unitas-aanval nam Quintus met 20–21 zelfs de leiding. Met wat geluk kon HV Unitas een minuut voor tijd de gelijkmaker aantekenen en was het alle hens aan dek om de aanval van Uni-verde te onderbreken en dat lukte. In de daaropvolgende break-out werd Ruward Duinisveld onreglementair gestopt en konden de arbiters niet anders geven dan een strafworp. Duinisveld besloot de zevenmeter zelf te nemen en wist de mannen van coach Henk Smeenge weer op voorsprong te brengen. Met nog 30 seconden over probeerde Uni-verde weer langszij te komen, maar de poging mislukte. De resterende 15 seconden werden goed uitgespeeld en stond er uiteindelijk een verdiende, maar moeizaam verkregen, 22-21 eindstand op het scorebord.

Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen HV Witte Ster in Waspik.

Opstelling: G. Berkepies (30 procent stops), M.R. Meijer (23 procent stops), M. de Rijk (3), S. Boer (3), B. Schutrup (1), C. Pronk, M. Heijmans, R. Luinge (1), C. Lansink (2), R. Duinisveld (2), B. Drijvers, T. ter Maat (4), J. Mulder, B. Lensen (5), P. Smeenge (1).