De veteranen en hun partners genieten van een etentje in Grand Café Hofsteenge.
De veteranen en hun partners genieten van een etentje in Grand Café Hofsteenge. (Foto: Gemeente Aa en Hunze)

Veteranen komen met initiatief voor Veteranencafé in Aa en Hunze

Algemeen

ROLDE – Jeroen Hummel uit Rolde en Chris Heukers uit Nijlande zijn bezig met het in het leven roepen van een Veteranencafé in de gemeente Aa en Hunze. Beide veteranen hopen de deuren van het café nog voor deze zomer te kunnen openen.

Jeroen Hummel en Chris Heukers waren zaterdag bij de bijeenkomst die de gemeente Aa en Hunze had georganiseerd voor de veteranen uit Aa en Hunze. De veteranen konden in Grand Café Hofsteenge, elkaar ontmoeten, een hapje eten en hun verhalen delen. ,,Het is een mooi initiatief van de gemeente. De kameraadschap is direct voelbaar. Je voelt met de mensen die een vergelijkbare ervaring hebben direct een klik. Het is de broederschap die ons bindt.”

Een keer per jaar is echter een beetje weinig. ,,Hier is maar een kleine groep van de in totaal 150 veteranen uit de gemeente. Het zou mooi zijn om deze groep wat vaker contactmomenten te bezorgen. Daarom willen we tien keer per jaar een Veteranencafé houden. We gaan starten in Mfc De Boerhoorn in Rolde. Of dit de vaste locatie wordt, moeten we nog bekijken. Aa en Hunze is een uitgestrekte gemeente. We kreeg al de opmerking van een veteraan uit Annen: Hoe moet dat als ik een biertje wil drinken?” Het belangrijkste voor beide veteranen is echter dat er een ontmoetingsplek komt voor de veteranen. Hummel diende in Bosnië, Kosovo, Eritrea en Ethiopië en is inmiddels niet meer in actieve dienst. Heukers was op missie in Bosnië en Afghanistan en is nog steeds werkzaam bij defensie. ,,We hebben allemaal een krasje. De een wat meer dan de ander. Veel veteranen houden hun verhaal voor zich. Het zou mooi zijn wanneer ze hun verhaal in eigen omgeving met lotgenoten kunnen delen. We zeggen niet dat we ze kunnen helpen, maar we weten wel de weg naar hulp. Hetzelfde geldt voor partners en familieleden van veteranen Ook zij hebben niet vaak de juiste aansluiting. Misschien kunnen ze dat vinden in ons Veteranencafé. En het gaat niet alleen om hulp bieden, het kan ook alleen om elkaar ontmoeten gaan en gezellig samen zijn. Het is mooi dat de gemeente Aa en Hunze hieraan mee wil werken.”