Leerlingen van SWS Oostermoer buigen zich over de Doorstroomtoets.
Leerlingen van SWS Oostermoer buigen zich over de Doorstroomtoets. (Archieffoto)

Resultaten Doorstroomtoets leiden niet tot ophef in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – Jeroen Kleyberg, directeur-bestuurder van Stichting PrimAH, heeft niet de indruk dat de nieuwe doorstroomtoets een andere indruk van de leerlingen heeft gegeven dan het schooladvies van de scholen. Schoolleiders in het land lieten weten zo hun twijfels te hebben of de nieuwe toetsmethode van de Doorstroomtoets wel betrouwbaar is omdat de resultaten voor achtstegroepers nogal afweken van de voorlopige schooladviezen voor de leerlingen. 

Met ingang van dit schooljaar is de naam van de Eindtoets veranderd naar de Doorstroomtoets. Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken vanaf dit schooljaar al vanaf eind januari een doorstroomtoets. En ze melden zich eind maart aan voor de middelbare school. ,,Hierdoor maken leerlingen met en zonder bijgesteld schooladvies even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur. En op het voor hen best passende niveau”, was het idee van de Rijksoverheid. 

,,Signalen dat de resultaten heel anders zijn dan die van de eindtoets hebben mijn bureau niet bereikt”, zegt Kleyberg. ,,Er zijn altijd kinderen die de toets beter of minder goed maken. In enkele gevallen moet dan het advies aangepast worden. En dat zal dit jaar niet anders zijn, maar dat er een grote verschuiving heeft plaatsgevonden is mij niet bekend. We zijn de laatste jaren sowieso al bezig met kansrijk adviseren, vandaar dat wij geen grote afwijkingen hebben.” 

Het ministerie stelde kansrijk adviseren als voorwaarde bij de Doorstroomtoets. Het voorlopige schooladvies moet nu altijd naar boven bijgesteld worden als de doorstroomtoets dit laat zien. Een bijstelling naar een lager niveau mag dan weer niet. Dat werd dus bij de Stichting PrimAH altijd al gedaan. De leerlingen kunnen zich dus met een gerust hart met het schooladvies aanmelden bij de school van hun keuze.