Rosan Hamminga en Milan Kunst zijn klaar voor hun deelname aan het EJK Bowlen in Helsinki.
Rosan Hamminga en Milan Kunst zijn klaar voor hun deelname aan het EJK Bowlen in Helsinki. (Foto: Henry Koops)

Milan Kunst en Rosan Hamminga naar EJK Bowlen in Helsinki

Algemeen

ROLDE/NIEUWEDIEP – Twee jonge bowlers uit de gemeente Aa en Hunze zullen van 23 maart tot en met 1 april meedoen aan de Europese Jeugdkampioenschappen Bowlen in Helsinki. Het zijn de vijftienjarige Milan Kunst uit Rolde en de 18-jarige Rosan Hamminga uit Nieuwediep. 

De twee bowlers leerden elkaar kennen op een bowlingbaan in Veendam. ,,We waren daar met onze ouders. Na eerst bowlen met het gezin zijn we langzaam in het wedstrijdbowlen gerold. Het begon tien jaar geleden met een uurtje op de zaterdag. Nu trainen we 4 à 5 keer per week”, vertelt het duo op de bowlingbaan van Plaza Sportz Assen. ,,We hebben ieder weekend een wedstrijd en reizen daarvoor het hele land door en ook door delen van Europa.”

Milan en Rosan hebben zich door het spelen van verenigingswedstrijden en heel veel toernooien in de picture gespeeld. ,,Door goed te spelen op veel toernooien kun je je plaatsen voor grotere toernooien en je uiteindelijk plaatsen voor de Dag der Kampioenen. Dat is eigenlijk het Nederlands kampioenschap. Ik ben er één keer eerst geworden en een paar keer tweede en derde”, zegt Milan. Rosan was vaker succesvol ze weet allen niet meer hoe vaak. ,,Ik denk vier of vijf keer.” Volgens Milan is het vijf keer. 

Beide bowlers kwamen door hun prestaties in het Nederlandse beloftenteam terecht. ,,Hierdoor konden we nog meer en beter trainen. We komen op diverse plaatsen in het land samen”, zegt Milan die tijdens een tussenuurtje op school ook wel in zijn eentje een uurtje gaat bowlen. Nu er op topniveau wordt gebowld is er niet veel tijd meer voor andere dingen. ,,Het draait nu veel om school en om de sport. Op stap gaan is er niet bij. Ik vind het ook niet erg. Als je de top wilt halen, moet je daar dingen voor laten.” Rosan is het daar mee eens.

De ouders van beide bowlers investeren veel in de sportcarrière van hun kinderen. Ze winnen soms een klein geldbedrag met een toernooi en Milan heeft een materiaalsponsor. De sport kost echter handen vol met geld. Om de reis naar Helsinki te bekostigen is een crowdfundactie opgezet om beide bowlers deel te kunnen laten nemen aan het EJK onder 18. Milan en Rosan kijken ernaar uit. Het is voor Milan de eerste keer dat hij meedoet aan een Europees kampioenschap. ,,Scandinavië is top in de bowlingsport in Europa. Ik heb van anderen gehoord dat daar hele mooie banen liggen. Het wordt een geweldig ervaring om mee te mogen doen. Er doen tegen de 20 landen mee. Er liggen vijf Europese titels klaar; singles, duo’s, teams, All Event en Master. We hebben een jong team, dus ik denk niet dat we hoge ogen gaan gooien. Maar ik kan hierna nog tweejaar meedoen. Dus we kunnen nog groeien.”

Rosan heeft al wat meer ervaring opgedaan. Het is haar vierde EK. ,,Ik ben eenmaal met het team in de Top 4 geëindigd. Ik zie onze kansen hoger in dan die van de jongens. Ik denk dat ik daar een hoog niveau kan gooien en in de top mee ga doen.” De vorm van de dag is volgens beiden bepalend. Een spare kan al fataal zijn.”

Een spare beperkt ook de weg naar de ultieme score van 300 oftewel 12 strikes op een rij. ,,Ik heb dat in september voor het eerst gedaan. Dat was een mooi moment. Er valt dan toch wat spanning van je af. Er zijn niet veel jongens van mijn leeftijd die dat kunnen.” Voor Rosan blijft het nog een doel. ,,Mijn hoogste score is 287.” 

Ook een Europese titel is een doel, maar het ultieme doel van het tweetal is om en titel te halen in de Professional Bowling Association in de Verenigde Staten. ,,Dat is hét bowling land van de wereld. Geld is niet het doel, maar het zou geweldig zijn om daar eens een titel te winnen.”