De dames van Unitas vieren het kampioenschap van de Hoofdklasse.
De dames van Unitas vieren het kampioenschap van de Hoofdklasse. (Eigen foto)

Handbalsters van Unitas uit Rolde opnieuw kampioen

Algemeen

ROLDE - De handbalsters van Unitas uit Rolde werden vorig seizoen met vlag en wimpel kampioen van de eerste klasse. Dit jaar flikten de dames opnieuw dit kunstje en heeft het zich tot kampioen laten kronen van de landelijke Hoofklasse Noord-Oost. Met nog één wedstrijd te gaan kan de jonge groep van trainer coach Henk Jan Ottens niet worden meer ingehaald. De ploeg leidt met 36 punten uit 21 wedstrijden terwijl directe concurrenten Heeten en Cirkeltijgers uit Groningen beide 32 punten hebben uit hetzelfde aantal wedstrijden. Volgend seizoen gaat de ploeg uitkomen in de landelijke Tweede divisie, het twee na hoogste niveau in Nederland.

Dat de ploeg afgelopen zaterdag al kampioen werd was overigens een volslagen verrassing omdat terzelfdertijd in Overijssel Heeten vlak voor tijd nog leidde met 21-16. De ploeg liet in de slotfase echter totaal onverwacht de zege nog glippen waardoor een luid gejuich in de Rolder Boerhoorn kon opstijgen. Maar voordat het zover was hadden zo’n 130 toeschouwers Unitas zien worstelen tegen laagvlieger Zwolle. Zonder sprankelend te spelen had Unitas vanaf het begin Zwolle wel in de greep maar kwam het zelf ook moeilijk tot scoren. Via 5-2 liep de ploeg uit naar een 9-5 ruststand. Na de rust veranderde er weinig. Zwolle was niet bij machte om de Rolder verdediging te ontrafelen en als er al een vrije doorgang werd gevonden dan wist keeper en uitblinker Lyanne Mulder met fraaie redding het doel schoon te houden. Na 60 minuten stond er een eindstand van 21-13 op het scorebord en kwam een half uur later het verrassende bericht uit het Overijsselse Heeten. De Rolder wichter vielen elkaar van blijdschap in de armen en werden na de wedstrijd van de heren onder luid gejuich in een hossende massa bezwete herenhandballers op het veld ontvangen. Aansluitend smaakte het gebak goed en bleef het nog lang gezellig in de Boerhoorn.

Het is ongelofelijk knap wat we gepresteerd hebben gaf trainer Henk Jan Ottens aan. Nadat we zes wedstrijden voor het eind Heeten bijhaalden zijn we uit en thuis iedere keer overeind gebleven. Ondanks dat we drie speelsters missen door langdurige blessures en we door stage niet altijd konden beschikken over Janneke Lensen bleef de groep een uiterst effectieve handbalmachine. Ik ben heel trots op die meiden die vrijwel allemaal uit eigen opleiding komen. Wat de verwachting voor volgend seizoen is, is lastig te beoordelen. Laten we voor nu zeggen dat het mooi zou zijn als we ons zouden kunnen handhaven. De ploeg blijft vrijwel intact en we hopen nog op enkele versterkingen zodat we nog een meer uitgebalanceerd geheel kunnen vormen. Over zijn eigen positie geeft Ottens aan dat hij ook volgend seizoen voor de groep zal staan en dat hij nog nadenkt over een verlenging met nog een jaar. Hierover ga ik de komende periode rustig nadenken en dan op naar de Tweede divisie.

Scores: Meike Luis 7, Anke Kruizinga 5, Danee Cats 3, Fleur Paas 2, Vera Eleveld 2, Leonie Visser 1, Vera Luis 1. Lyanne Mulder: 30 stops (70 procent).

Laatste wedstrijd zondag 14 april 13:30 Meerdijk Emmen: SVBO – Unitas.