Unitas-coach Henk Smeenge spreekt zijn mannen toe.
Unitas-coach Henk Smeenge spreekt zijn mannen toe. (Eigen foto)

HV Unitas wint overtuigend in Waspik van Witte Ster

Sport

WASPIK – In het land van de bende van de Witte Veer, die de omstreken van Waspik omstreeks 1720 onveilig maakten, moest De Lange Natuursteen HV Unitas aantreden tegen handbalvereniging Witte Ster. Of er enig verband is tussen de naamgeving van de bende en de handbalvereniging is onduidelijk, maar het feit is dat de Waspikkers de handballers van Rolde in elk voorgaand thuisduel de twee punten afhandig maakten. Deze keer liep het anders. Voor het eerst in de geschiedenis nam HV Unitas de punten mee door overtuigend te winnen met 24–39.

Coach Henk Smeenge had het voor de wedstrijd over de geschiedenis en de statistieken tot nu toe. Volgens zijn uitleg zou de kans op winst met elke gespeelde en verloren wedstrijd toenemen. Of deze statistiek klopt is de vraag, maar duidelijk is wel dat als je beschikt over beelden van de tegenstander en deze goed bestudeerd, dat je je als team goed kunt voorbereiden. Alle wissels en speelstijlen van Witte Ster waren vooraf bij de spelers al bekend en werden door de coach nog eens aangehaald.

Vanaf het begin van de eerste helft lieten de spelers van HV Unitas zien dat ze goed hadden opgelet. De ene bal na de andere bal werd er tussenuit gepikt en daarmee werden de aanvallen van Witte Ster onschadelijk gemaakt. Dankzij uitstekende reddingen van doelman Stijn van Gulik was het een wonder dat de achterstand voor de Brabanders in de beginfase beperkt bleef. Zodoende kon Witte Ster een kwartier met moeite in het spoor blijven van de uitstekend handballende formatie uit Rolde. Via 4–6 liep HV Unitas door doelpunten van onder andere Bart Lensen, Sylvan Boer en Leon Smeenge uit naar een comfortabele ruststand van 10–16.

Een comfortabele voorsprong voor HV Unitas is over het algemeen niet altijd een garantie op een ruime overwinning. Voorgaande wedstrijden laten zien dat de Roldernaren af en toe in een geweldige doelpuntloze dip terecht kunnen komen, waardoor het op het laatst onnodig en ongemeend spannend kan worden. Deze wedstrijd was HV Unitas wel in staat de wedstrijd te ‘killen’. Bart Lensen beukte in het begin van de tweede helft een aantal kanonschoten in het doel en ook Jan Mulder wist zich door de dekking van Witte Ster te manoeuvreren. Ondertussen konden ook linkerhoeken Bram Schutrup en Ruward Duinisveld de doelman van Witte Ster beter lezen en pikten ook een graantje mee. Witte Ster kon er onder leiding van Roy Meijs aanvallend weinig tegenover stellen. De linkerflank van de gastheren, bestaande uit goede spelers als Sven van Weesenbeek en Tim van Olst, kon maar mondjesmaat door hem worden bediend. Tel daarbij het uitstekende optreden van Rolder goalie Mathijs Rogier Meijer op en het was duidelijk dat Witte Ster de buit aan HV Unitas moest laten. Als sluitstuk werd het publiek nog even getrakteerd op een door Martijn de Rijk uitstekend aangegooide vlieger van Jan Mulder. Eindstand 24 -39

Aanvoerder Bart Lensen sprak na afloop van het duel uit dat hij het gevoel had dat deze wedstrijd naar zijn mening de beste van dit seizoen tot nu toe was. Bijna perfect. Hopelijk kan de ploeg deze ‘flow’ meenemen naar de volgende uitwedstrijd tegen koploper Rapiditas.

Opstelling: M.R. Meijer (stops 40 procent), M. de Rijk (3), B. Schutrup (3), C. Pronk (1), M. Heijmans (1), S. Boer (4), C. Lansink (2), R. Duinisveld (5), T. ter Maat (2), J. Mulder (5), B. Lensen (10), P. Weizen (3).