Medewerkers van De Trans demonstreren tegen het beleid van de directie.
Medewerkers van De Trans demonstreren tegen het beleid van de directie. (Foto: Henry Koops)

Actie bij De Trans: ,Directie we zouden het toch samen doen’

Algemeen

ROLDE – De directie van De Trans in Rolde rekende op een overleg met medewerkers, waar ze vorige week ook een gesprek mee hadden gehad. Dat liep vanmiddag even anders. Een grote groep medewerkers had zich met spandoeken, vlaggen, toeters, trommels en fluitjes voor het kantorencomplex aan de Grote Brink verzameld. Zij zijn het niet eens met de aanpassingen van hun werkroosters en kwamen daarom de directie een brief, met daarin hun ongenoegen, aanbieden.

Een delegatie van de medewerkers en vakbond FNV ging naar binnen om de directie te verzoeken om naar buiten te komen om de brief in ontvangst te nemen. Door de onverwachte situatie moest er eerst even overlegd worden, voordat de directieleden naar buiten kwamen. Directrice Arianne Poel nam de brief in ontvangst en zegde toe komende vrijdag met een reactie te komen.

De medewerkers zijn het niet eens met de maatregelen die de directie neemt om de miljoenen tekorten waarmee de zorginstelling kampt, weg te werken. De medewerkers werden geconfronteerd met nieuwe werkroosters, waarbij ze flexibel ingezet worden. Hierdoor hoeven er geen uitzendkrachten ingezet te worden. Zo kan er op personeelskosten worden bespaard. Deze opzet zal de komende drie maanden worden uitgevoerd.

Activiteitenbegeleider Jan Hulshof is niet blij met het korte termijnbeleid van de directie. ,,Het is paniekvoetbal. Ik heb vorige week donderdag een rooster gekregen, die maandag in ging. Vrijdag werd deze al weer gewijzigd. Ik moet ook privé dingen kunnen plannen, dan kan op deze manier niet. En ik werkte veelal door de week 8 uren per dag. Nu moet ik op sommige dagen 5 uren komen werken en moet ik ook in het weekend op komen draven. Er zijn veel medewerkers die al wat ouder zijn en die graag een vaste structuur willen. En ook die cliënten willen dat graag. Ze willen vast graag vaste patronen en worden onrustig als er steeds weer andere mensen staan. Daar wordt het personeel dan ook weer onrustig van. Dat is niet goed en zorgt voor stress en dus een hoger ziekteverzuim. Dan los je hier dus niets mee op.”

Hulshof wil dat de maatregelen van tafel gaan en graag in gesprek met de directie. ,,De directie heeft een tijdje terug de vlag gehesen met de tekst: Samen staan we sterk. Maar dat blijkt nergens uit. Daarom ook de tekst op onze vlaggen: Directie we zouden het toch samen doen…?! Eerst moeten de maatregelen van tafel en dan moeten we samen op zoek naar een oplossing. Het ontbreekt aan goed communicatie. Het gaat al een tijdje niet goed met de organisatie, maar we waren niet op de hoogte van de huidige zorgelijke situatie. Corona speelt een rol, maar er is meer aan de hand. De afstand tussen de werkvloer en de directie is groot. Samen zullen we de schouders eronder moeten zetten.”

De directie beaamde eerder dat de communicatie met onder meer de mensen van de dagbesteding niet goed was verlopen. ,,Hier staan niet alleen mensen van de dagbesteding”, zegt Hulshof. ,,De groep met ontevreden medewerkers groeit. Er is ook onrust bij de zwijgende meerderheid. Daar moeten ze wat mee doen. De directie moet met structurele oplossingen komen en geen korte termijn politiek voeren.”

Hulshof en de andere actievoerders kunnen eerst weer aan het werk. Ze moeten afwachten met welke reactie de directie vrijdag komt.

Zie ook: www.schakel.info/nieuws/algemeen/26485/personeel-de-trans-in-actie-tegen-maatregelen-directie


Medewerkers van De Trans spelen een potje paniek voetbal.
Een delegatie van de medewerkers en de vakbond  staan voor de deur van het kantoor van De Trans.
Het moet anders bij De Trans volgens de medewerkers.
Demonstreren in coronatijd.
De directie van De Trans krijgt een brief aangeboden door de medewerkers.
Directrice Arianne Poel spreekt de medewerkers van De Trans toe.
Medewerkers wachten hoopvol op een bod van de directie van De Trans.