De Superprestigeveldrit in Gieten is na 33 edities z'n status kwijtgeraakt (foto Henry Koops).
De Superprestigeveldrit in Gieten is na 33 edities z'n status kwijtgeraakt (foto Henry Koops).

Superprestige en veldrit Gieten gaan uit elkaar

Algemeen

GIETEN - De internationale veldrit in Gieten is door Flanders Classics na 33 jaar niet meer opgenomen in het Superprestigeklassement. Een contractverlenging bleek niet tot de mogelijkheden te behoren.

Vanaf januari zinspeelde Flanders al op een mogelijk afscheid, maar telkens werd de lijn weer opengehouden omdat er problemen waren met andere organisaties. Gieten werd ondertussen aan het lijntje gehouden en geconfronteerd met de mededeling dat er nog geen duidelijkheid was. Hierop heeft de Drentse organisatie nu aangegeven dat zij niet langer als speelbal wil worden gebruikt. 

De Veldrit van Gieten heeft wel een datum op de internationale UCI-kalender en wel op zondag 2 oktober. De organisatie zal voor deze datum blijven opteren en zal nu haar eigen plan gaan trekken.

In Gieten heeft men geen begrip voor de houding van Flanders Classics. De veldritorganisatie in Gieten is een van de meest succesvolle in Europa. Er werd 46 keer een internationale veldrit georganiseerd, waarvan 33 keer voor het Superprestigeklassement, 1 keer een wereldkampioenschap en 6 keer een nationaal kampioenschap. Vorig jaar werd het hele technische gebeuren van het EK Veldrijden in goede banen geleid. Alle edities verliepen vlekkeloos en de waardering van de juryleden was altijd hoog. Door de UCI werd de veldrit jaarlijks met de status Categorie 1 beloond. Ook vanuit renners was de belangstelling voor de veldrit in Gieten altijd groot.

Ook in coronatijd was Gieten de enige organisatie binnen het Superprestigeklassement dat twee keer gewoon een veldrit organiseerde. Dit onder moeilijke omstandigheden, want publiek en vips konden niet aanwezig zijn. Alles werd gedaan in het belang van het veldrijden.

,,Al deze zaken lijken niet te tellen en er is ogenschijnlijk maar één belang: het commerciële belang van Flanders Classics. Op zich is dit natuurlijk niet nieuw in de sport, maar het minste wat je mag verwachten als organisatie die 33 jaar deel heeft uitgemaakt van Superprestige, is dat er evaluaties worden gehouden en overleg plaats vindt om te kijken of er mogelijkheden zijn voor contractverlenging. Deze mogelijkheden zijn de Gieter organisatie niet geboden en dat steekt nog het meeste’’, aldus de verklaring van de veldritorganisatie in Gieten.