De oude vleugel wordt gesloopt om ruimte te maken voor extra parkeerruimte. Achter deze vleugel zal het cultuurpodium mogelijk verrijzen.
De oude vleugel wordt gesloopt om ruimte te maken voor extra parkeerruimte. Achter deze vleugel zal het cultuurpodium mogelijk verrijzen. (Foto: Henry Koops)

Cultuurpodium Gieten mogelijk op locatie van Dr. Nassau College

Algemeen

GIETEN – De klankbordgroep ‘Cultuurpodium Gieten’ heeft de locatie van het Dr. Nassau College aangewezen als voorkeurslocatie voor een nieuw cultuurpodium in het dorp. Dat heeft wethouder Ivo Berghuis vanmiddag bekend gemaakt. Hij maakte tevens bekend dat het college de keuze onderschrijft. 

De culturele verenigingen en instellingen zijn alle lange tijd op zoek naar geschikte huisvesting om samen te komen, te repeteren, te exposeren, op te treden of te vergaderen. De wens bestaat al lange tijd. Voormalig-wethouder Henk Heijerman werd verzocht om samen met Dorpsbelangen Gieten en de culturele verenigingen onderzoek te doen. Heijerman kwam als eerste met de locatie van sportzaal De Wendeling. Een klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de culturele sector uit het dorp voegde daar in samenspraak met Bureau LindHorst later de locatie van sporthal De Goorns aan toe. Berghuis nam het stokje over van Heijerman en hij deelde vorig jaar mee dat de locatie van de bibliotheek en het Dr. Nassaucollege ook tot de mogelijkheden behoorden. 

De klankbordgroep hield de mogelijke opties nog eens tegen het licht. Tijden de verdiepingsslag werd er gekeken naar zes verschillende thema’s: functionaliteit, samenwerking, duurzaamheid, beheersvormen, investeringskosten en exploitatiekosten. Deze zijn op dertien punten gewogen. De locatie van het Dr. Nassau College kwam hier als beste uit de bus. ,,Een groot voordeel is de exploitatie en het beheer. De kosten hiervan kunnen naar beneden. Het beheer wordt verzorgd door het Nassaucollege, ook het realiseren van een sluitende exploitatie ligt in handen van de school”, zegt Berghuis. ,,De school kan overdag gebruik maken van het cultuurpodium. De verenigingen kunnen er ’s avonds en in de weekenden gebruik van maken, waardoor je bijna een volledige bezetting hebt. De combinatie cultuur en onderwijs biedt ook synergiemogelijkheden, de klankbordgroep kijkt al uit naar de samenwerking en ook de school ziet mogelijkheden om kunst en cultuur te promoten. Het mes snijdt zo aan meerdere kanten. En een voordeel is dat het past binnen de bestemming van deze locatie.”

Een puntje van zorg op deze locatie is de mogelijkheden tot parkeren in de wijk. ,,Dat heeft veel aandacht bij deze optie. Het schoolgedeelte uit de jaren 70 wordt gesloopt, dat is de gang aan de kant van de Landspoelen. Hierdoor kan de parkeerplaats groter worden gemaakt. Mogelijk moeten bezoekers uitwijken naar het gemeentehuis of het ov-knooppunt. Het cultuurpodium komt in de richting van de Stoklegginglaan, waar een noodgebouw heeft gestaan en wordt tegen het nieuwe schoolgebouw gezet. Het moet ruimte gaan bieden aan twee zalen met 150 en 80 zitplaatsen.” Berghuis wil geen bedragen noemen. Bureau LindHorst kwam met bedragen tussen de 2 en 3,5 miljoen. ,,Dat is aan de raad”, aldus Berghuis. ,,Het past binnen de kaders die de raad heeft opgesteld.” 

De omwonenden zijn vanmiddag over de ontwikkelingen geïnformeerd en zijn uitgenodigd voor een bewonersbijeenkomst. Na deze inloopavond wordt het voorstel vervolgens in een opiniërende en besluitvormende raadsvergadering besproken. Deze staan, onder voorbehoud van de uitkomsten van de inloopavond, gepland op 1 en 15 juni.