Ans Sppelman:  Kankerwijf is een roman over hoe kanker je kijk op het leven verandert, de kracht van vriendschap en wat je doet en laat voor de liefde.
Ans Sppelman: Kankerwijf is een roman over hoe kanker je kijk op het leven verandert, de kracht van vriendschap en wat je doet en laat voor de liefde. (Foto: Adriaan Noordhuis)

Ans Speelman uit Rolde debuteert met boek ‘Kankerwijf’

Algemeen

PAPENVOORT– Ans Speelman uit Rolde heeft vorige week zaterdag op natuurcamping Landgoed Mariahoeve in Papenvoort haar boek Kankerwijf gepresenteerd. Kankerwijf is een roman over hoe kanker je kijk op het leven verandert, de kracht van vriendschap en wat je doet en laat voor de liefde. Wij gaan in gesprek met de schrijfster over haar debuutroman.

Waarom koos je voor deze heftige titel?
Heftig is de titel zeker, dat vind ik zelf ook. Ik had het manuscript af maar een titel had ik nog niet voor mijn verhaal. Een rondje met de hond doet dan soms wonderen. Kankerwijf plopte op in mijn hoofd. De titel voelde meteen goed, wel had ik tijd nodig om eraan te wennen. Kankerwijf dekt exact de lading van het verhaal en zegt meteen ook iets over mijn schrijfstijl. Die is hier daar aan de rauwe kant. Ook heb ik meegenomen wat een psycholoog mij vertelde. Hij zei: ,,Er bestaat bij sommige mensen angst voor het woord kanker. Cliënten die kanker hebben en het woord niet uitspreken maken de angst voor de ziekte heel erg groot. Ik gebruik dan juist zoveel mogelijk het woord kanker waardoor de angst afneemt.”

Heb je zelf ervaring met kanker?
Mijn beste vriendin is overleden aan kanker. Zij stond heel positief in het leven. Ik wilde daarom haar dood omzetten in iets positiefs ondanks mijn enorme verdriet. De droom om een boek te schrijven had ik al veel langer. Zij gaf mij met haar dood als het ware een laatste zetje. Door haar dood besefte ik dat het leven zo maar voorbij kan zijn. Als ik mijn droom wilde waarmaken kon ik maar beter direct beginnen.

Gaat het boek over jouw vriendin?
Mijn vriendin is de aanleiding geweest voor het verhaal. Ik heb bewust voor fictie gekozen. De eerste twee versies stonden veel te dicht op de werkelijkheid, die hebben het daarom niet gehaald. Ik ben opnieuw begonnen met een ander personage in mijn hoofd. Aan de hand van een foto van een vrouw uit een tijdschrift vormde zich een fictief verhaal. Ik heb haar Molly genoemd; ze is mollig, struggelt met haar gewicht en heeft net als een mol waarvan je alleen de molshoop ziet, ook zaken die ze liever verborgen houdt.

Komt er een volgend boek?
Zeker weten. Wanneer weet ik niet. Het lijkt me leuk om een heel humoristisch boek te schrijven. In Kankerwijf zit overigens ook humor al doet de titel dat wellicht niet vermoeden. Maar eerst geniet ik ervan dat ik mijn droom eindelijk kan vasthouden.

Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel, bol.com en www.ansspeelman.nl.