De KMKJWF tijdens Prinsjesdag in Den Haag.
De KMKJWF tijdens Prinsjesdag in Den Haag. (Foto: Sgt. Jan Dijkstra/Mediacentrum Defensie)

Uniek concert Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in Rolde

Algemeen

ROLDE – Multifunctioneel centrum De Boerhoorn in Rolde is zaterdag 23 maart de locatie van een bijzonder concert. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (KMKJWF) geeft een concert ter ere van het 100-jarig bestaan van zowel muziekvereniging Crescendo uit Grolloo als muziekvereniging De Harmonie uit Gasselte.

,,Een jubileumjaar moet natuurlijk een aantal hoogtepunten kennen. In de voorbereiding van dit jubileum is bij muziekvereniging Crescendo Grolloo het idee ontstaan om een concert van de KMKJWF één van die hoogtepunten te laten zijn. Omdat ook een tweede muziekvereniging in de gemeente Aa en Hunze, de Harmonie Gasselte, in september dit jaar 100 jaar bestaat, werden ook zij benaderd. Na het nodige overleg met de gemeente en de KMKJWF is ook met hulp van de Vrienden van de KMKJWF en Nederlands Veteraneninstituut uiteindelijk dit bijzondere, unieke en éénmalige concert tot stand gekomen”, vertel Oncko Burghgraef van Crescendo.

De KMKJWF is de oudste van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht en bestaat uit 53 beroepsmusici. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden, zoals de 4 mei-vieringen op De Dam in Amsterdam en tijdens Prinsjesdag in Den Haag.

De reden om de KMKJWF te vragen, is volgens Burghgraef dat dit militaire harmonieorkest een niet weg te denken factor is het muziekonderwijs in onder andere Drenthe, Groningen en Friesland. ,, De JWF-kazerne in Assen stond In 2011 en 2022 vanwege bezuinigingen bij Defensie op de nominatie om te worden gesloten met ook het vertrek van de kapel uit Assen. Deze sluiting en dit vertrek zou niet alleen een forse economische aderlating zijn geweest voor de werkgelegenheid in Assen maar ook een regelrechte ramp voor de fanfare- en harmoniemuziek in Noord-Nederland.”

Majoor Pieter Kusters, de commandant van de KMKJWF bevestigt het belang van de KMKJWF voor de muziekverenigingen. ,,Veel leden van fanfare- en harmonieorkesten hebben les of les gehad van de leden van de kapel. Zo ook leden van Crescendo en de Harmonie. Ook veel dirigenten van deze orkesten zijn afkomstig van de kapel. Dirigent Egbert Stroeve van Crescendo is een oud-trompettist van de kapel.”

De andere weg wordt ook wel bewandeld, maar komt minder vaak voor. ,,Het gaat om muzikanten die er hun beroep van willen maken en een opleiding aan het Conservatorium hebben gevolgd. Vervolgens moeten ze auditie doen. Klaas en Karen Pereboom uit Rolde hebben deze weg gevolgd. Klaas heeft gezien zijn leeftijd afscheid moeten nemen, maar Karen maakt nog steeds deel uit van de kapel. Hun zoon is ook al eens ingevallen bij ons en hun dochter zit momenteel op het conservatorium. Regionaler kunnen we het niet maken.”

Kusters geeft aan dat het een hele opgave is om de muziekverenigingen in stand te houden. ,,Er is tegenwoordig een heel groot aanbod in diverse activiteiten, minder mensen maken van muziek meer hun passie. Ook corona heeft invloed gehad op het aantal leden van de muziekverenigingen. Daarom is het knap dat de twee verenigingen in Aa en Hunze beide 100 jaar bestaan. Dat is wel reden voor een feestje en wij willen hen wel een mooi cadeautje geven. Het hoort ook bij onze maatschappelijke functie. Naast dat de KMKJWF een ceremoniële functie heeft, vormen deze concerten ook een brugfunctie tussen de krijgsmacht en de samenleving waarbij de muziek een communicatiemiddel is, door onder andere het geven van veel relatie- en Anjerconcerten. De Anjerconcerten worden uitgevoerd door de militaire korpsen waarbij ook de muziekverhalen van de veteranen en hun missies worden verteld. Zo spelen wij bijvoorbeeld een Veteranenmedley met nummers uit de Veteranen Top 50, die ieder jaar wordt opgesteld. Maar iedere veteraan heeft hierbij zijn eigen gedachten en beleving. Tien militairen kunnen op dezelfde missie gaan, maar toch heeft eenieder daar zijn eigen beleving. Maar de concerten zijn niet alleen bedoeld voor veteranen, we willen ook het niet-militaire publiek hiermee kennis laten maken.”

Bij dit Anjerconcert komt ook de gemeente Aa en Hunze in beeld. ,,We hebben de 50 veteranen uit onze gemeente uitgenodigd voor een etentje bij Grand Café Hofsteenge. Dat doen we voor het eerst in onze gemeente. De veteranen kunnen hun ervaringen delen. Na het eten gaan de veteranen het concert bijwonen”, zegt burgemeester Anno Wietze Hiemstra. ,,Wij willen dit in de toekomst vaker gaan doen. Er is natuurlijk de Drentse Veteranendag, maar je ziet dat steeds meer gemeenten aandacht besteden aan hun eigen veteranen. Onder de veteranen is hier ook behoefte aan. Dit Anjerconcert is een mooie eerste aanzet om onze waardering uit te spreken over de rol die onze veteranen hebben gespeeld op hun missies. Samen zullen we bespreken hoe we dit in de toekomst in gaan vullen.”

Het concert begint zaterdag om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.vriendenvan KMKJWF.nl of bij aanvang van het concert in De Boerhoorn.

Concerten van de KMKJWF vormen ook een brugfunctie tussen de krijgsmacht en de samenleving.