Jan Henk de Groot op tournee.
Jan Henk de Groot op tournee. (Foto: Berto de Jong - Creative Solutions)

Grunneger troebadoer Jan Henk de Groot in Kleine Kerkje Gieterveen

Algemeen

GIETERVEEN - De Grunneger troebadoer Jan Henk Groot zal op zaterdag 20 april vanaf 20.00 uur een optreden verzorgen in het Kleine Kerkje aan Broek 2 in Gieterveen. 

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk de Groot bij zijn opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later behoort hij zelf tot de top van de Grunneger muziek en stond hij met niet minder dan 26 liedjes in de Grunneger 1000 van RTV Noord. Zijn Groningstalige albums Weerom en De wolf is trug werden bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.

Jan Henk de Groot zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in Dubbelcassette-deck, en over de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in Mamme van Michel. Het beklemmende Kielsterachterweg spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. April 2023 schreef Jan Henk het lied De drij van Woudbloem over de april-mei stakingen in 1943 waarbij drie mannen in Woudbloem door de Duitsers werden vermoord.

In 2017 deed De Groot voor het eerst solo de theaters aan met zijn programma Tachtig Tammo. En bracht ruim 40 geheel Gronings-talige shows door heel Nederland. 

De Groot boekte ook successen met De Troebadoers (met Alex Vissering en Edwin Jongedijk). Ze maakten twee rootsy albums: Veenhoes sessies (2015) en Onbekinde wegen (2018)

In het kleine kerkje zal Jan Henk de Grootzijn mooiste liedjes brengen, afgewisseld mit staarke verhoalen. (www.janhenkdegroot.nl). 

Reserveren: www.hetkleinekerkje.nl of 06 52030036.