Afbeelding

Grote behoefte aan HogeNood-app in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – Het overkomt iedereen wel eens, ben je lekker aan het winkelen, fietsen of wandelen en heb je ineens hoge nood, maar is er geen toegankelijk toilet in de buurt. De HogeNood-app kan hierbij helpen. De HogeNood-app laat direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet zien op de smartphone.

Nederland heeft te weinig toiletten terwijl we allemaal zo’n zes keer per dag naar het toilet moeten. Omdat die toiletten er buitenshuis vaak niet zijn blijft een kwart van de Nederlands regelmatig thuis. Ook stoppen mensen hun activiteiten om thuis naar het toilet te gaan. De Toegankelijkheidsraad Aa en Hunze is al een tijdje bezig om de HogeNood-app onder de aandacht te brengen.

HogeNood laat de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – te denken valt bijvoorbeeld aan een rolstoeltoegankelijk toilet - en geeft reviews van voorgaande bezoekers. De app is vooral in gebruik bij mensen met buik- en blaasproblemen, maar ook bij senioren, mensen met kleine kinderen en fietsers en wandelaars. Men kan er vanuit gaan dat de mensen die de app gebruiken ook snel een toilet nodig hebben.

De HogeNood-app kwam ter sprake op de bijeenkomst van de Spiekeriek in Eexterveen. De aanwezige raadsleden zagen in de financiën geen echt groot struikelblok, maar wel dat er capaciteit ingeruimd moest worden om de app te vullen met toegankelijke toiletten in Aa en Hunze. Dat is volgens de Toegankelijkheidsraad echter geen probleem, bleek tijdens het Politieke Café over Mobiliteit, die taak willen de leden wel op zich nemen. ,,Er is een voorstel voor de gemeenteraad in voorbereiding. De onderhandelingen over de licentie van de app zijn gaande. Zodra dit rond is kan het voorstel naar het college van B&W. We zijn hier al een tijdje mee bezig en hopen dat er in juni en juli groen licht komt om de app te gaan vullen”, aldus Els van der Pol van de Toegankelijkheidsraad.