Bart Lensen scoorde acht keer tegen Aristos.
Bart Lensen scoorde acht keer tegen Aristos. (Foto: Tina Kolthof)

HV Unitas krijgt in Amsterdam oorwassing van koploper Aristos

Sport

AMSTERDAM – De Lange Natuursteen HV Unitas reisde met vol vertrouwen af naar de Nederlandse hoofdstad om het daar tegen medekoploper Aristos op te nemen. HV Unitas had immers een uitstekende wedstrijd tegen Aalsmeer gespeeld en Aristos had punten gemorst tegen Witte Ster. Daarbij was de meegereisde Rolder aanhang ook nog in de meerderheid in de Aristoshal. Coach Henk Smeenge zag mogelijkheden. De droom was echter van korte duur. Aristos maakte korte metten met de ploeg uit Rolde en veegde ze met twaalf doelpunten verschil van de vloer. Eindstand 35-23.

In de landelijke Eerste divisie maken er maar twee ploegen de dienst uit en dat zijn Rapiditas en Aristos. Beide ploegen hebben een voorsprong van meer dan 10 punten op de rest en gaan uitvechten wie er kampioen wordt en wie mag promoveren naar de Eredivisie. HV Unitas mocht zich voor aanvang van de wedstrijd ‘koploper van de rest’ noemen, maar de start van de Roldenaren was dramatisch. Schoten in 100 procent scoringspositie gingen over en naast. Het niet de hele week kunnen trainen met hars is hier ongetwijfeld mede debet aan. Zonder hars trainen en handballen is als voetballen op gympies op een nat en spekglad veld. Aristos heeft er in hun eigen hal geen last van. Binnen vijf minuten nam Aristos via schutter Niels de Jong een 4–0 voorsprong voordat HV Unitas iets terug kon doen. Het spel van de Amsterdammers was vrij eenzijdig en afgestemd op deze afstandsschutter, maar het lukte de verdediging maar niet om de ‘drie-wissel’ van Aristos te onderbreken. Met Bart Lensen als aanjager behielden de Roldernaren min of meer de aansluiting en daarmee behield HV Unitas de hoop om de wedstrijd te doen kantelen in de tweede helft, een 15–11 achterstand is immers nog te overzien.

De tweede helft begon net zo dramatisch als de eerste helft. Ondanks een aantal goede aanvallen wilde de afronding maar niet lukken. Sylvan Boer strandde vanuit de hoek een aantal keren op de keeper en Martijn de Rijk zocht het doel vaak te hoog (4 uit 9 pogingen). Aristos, of eigenlijk Niels de Jong, wist het doel wel te vinden (totaal 12 goals). Waren het in de eerste helft voornamelijk afstandstoten, nu wist hij de offensieve dekking uit te schakelen door tussen ‘2 en 1’ door te banjeren. De Roldernaren probeerden het tempo in balbezit op te schroeven, maar daardoor ontstonden misverstanden en werden veel afspeelfouten gemaakt. Hier wisten de gastheren in de snelle tegenstoot van te profiteren en in een mum van tijd stond er een 23–16 stand op het scorebord. De Rolder formatie probeerde nog een tandje bij te zetten en het tij nog te keren door met twee cirkellopers te spelen. Dit leek aanvankelijk succes te hebben, maar de tactiek kon weer in de kast, omdat Unitas twee keer achterelkaar tegen een tweeminutenstraf aanliep. HV Unitas verdiende wel een compliment, omdat het wel steeds bleef proberen, maar het fysieke verschil tussen beide teams was in deze wedstrijd veel te groot. De wedstrijd tussen de kerels en de jongens werd daarom een oorwassing met als gevolg een nederlaag van 35-23. Pijnlijk, maar wel een goede les. In de jonge ploeg van Henk Smeenge zit heel veel technisch vermogen en potentie, maar om nog een paar stappen omhoog te kunnen maken, zal er, naast geduld, het ouder en slimmer worden, ook hard aan het fysiek moeten worden gewerkt.

HV Unitas speelt zaterdag in de eigen Boerhoorn Arena tegen Achilles uit Apeldoorn. Met de Apeldoorners heeft de Rolder formatie nog een appeltje te schillen vanwege de zuigende en ongelukkig verlopen wedstrijd in Apeldoorn. Met de steun van het publiek en een volle Noord-tribune zijn de mannen van Henk Smeenge vastbesloten om er een mooie wedstrijd van te maken.

Opstelling: G. Berkepies (stops 22 procent), M.R. Meijer (stops 24 procent), M. de Rijk (4), S. Boer (1), B. Schutrup (3), C. Pronk (2), C. Lansink (1), R. Duinisveld (1), T. ter Maat (2), J. Mulder (1), B. Lensen (8), L. Smeenge.