Camiel Lansink wordt zwaar gehinderd en neemt het doel van Rapiditas onder vuur. (Foto: Tina Kolthof)

Drents zand in de raderen maakt HV Unitas kansloos tegen Rapiditas

Algemeen

WEERT– De wedstrijd van de mannen van de Lange Natuursteen HV Unitas tegen de koploper van de Eerste divisie leek al na 20 minuten reeds gespeeld. De opdracht vooraf was duidelijk; probeer zo lang mogelijk, zo dicht mogelijk bij de koploper te blijven, dan zal Rapiditas de druk blijven voelen en gaan ze wellicht fouten maken. Het zielloos verdedigende HV Unitas verloor echter al na 20 minuten de aansluiting met de goed handballende Weerters. Met een goede laatste 10 minuten kon een forse nederlaag nog enigszins worden verbloemd. Na 60 minuten stond er een 28–24 eindstand op het score bord.

Hopelijk trekken de mannen van coach Henk Smeenge een wijze les uit deze wedstrijd, want in de defensie stonden de spelers af en toe als verglaasde zombies op de 6-meter lijn. Zonder energie, werklust en grammieterigheid ga je wedstrijden tegen betere tegenstanders nooit winnen. Speelde Unitas dan zo slecht? Nee. Het team mistte uiteraard de schotkracht van de geblesseerde Bart Lensen, maar je kunt niet zeggen dat Unitas een slechte wedstrijd speelde. Het ontbrak de spelers echter aan wilskracht om de lijnen van het veld en de tegenstanders op te vreten. Er waren ook zeker mooie aanvallen te bewonderen en technisch gezien doen de Rolder mannen ook niet onder voor de Weertse formatie. Maar het Hondsrug-zand en de cultuur van de gold’n schountjes (alles moet mooi, technisch en zonder inspanning) moet af en toe even worden afgeschud en ingeruild voor het veense mouwen opstropen en tikken uitdelen.

In de beginfase van de wedstrijd ging het nog gelijk op, maar de Weertse linkeropbouwer Jaap Smits en linkerhoek Robin van de Groes bouwden in de eerste 20 minuten een voorsprong van 4 doelpunten op. In de Rolder dekking vertoonden alleen Casper Pronk en Leon Smeenge het normale niveau, desondanks wist de veelvuldig aanvallende overtredingen makende Tom Schepers, toch regelmatig aan hun aandacht te ontsnappen. Aangezien de rest van de dekking niet thuis gaf, kon ook goalie Mathijs Rogier Meijer niet, net zoals vorige week, excelleren. Ondanks de inspanningen van het middenblok kon de Rolder formatie niet voorkomen dat Rapiditas een comfortabele ruststand van 16–11 bereikte.

In de tweede helft leek het erop dat Unitas wat terug kon doen. Via een aantal strafworpen, die onberispelijk werden binnengeschoten door Ruward Duinisveld, en hoekspelers Bram Schutrup en Chris Schutter werd de achterstand rond de 40e minuut bij 18-15 even teruggebracht tot drie goals. Na wat knullig balverlies, onderschepte risicovolle passes naar cirkelspeler Tinne ter Maat en een onterecht afgekeurde goal van Jan Mulder, liep Rapiditas in de break vervolgens weer uit naar 25-18. In de laatste 10 minuten gunde Rapiditas coach Osvaldo Gomes de Weertse jeugd wat extra speelminuten en nam daarmee op de koop toe dat HV Unitas, met 7 tegen 6 veldspelers, weer wat dichterbij kroop. De overwinning van 28–24 voor Rapiditas kwam geen enkel moment in gevaar.

Tijdens de 2,5 uur durende terugreis konden de spelers de teleurstelling gelukkig wel van zich afspoelen en wacht in de volgende thuiswedstrijd een kans op revanche tegen het in de middenmoot bivakkerende Green Park Aalsmeer.

Voor de mannen van coach Henk Smeenge is het de komende zes wedstrijden aanhaken of afhaken bij de top. Dan moet er, zeker voor het thuispubliek, wel uit een ander vaatje worden getapt.

Opstelling: Mathijs R. Meijer (stops: 17 procent), G. Berkepies (stops: 18 procent), M. de Rijk (4), B. Schutrup (5), C. Pronk (2), M. Hijmans (4), C. Lansink, R. Duinisveld (4), T. ter Maat (1), J. Mulder (2), C. Schutter (2), L. Smeenge.